Att träna balans på stökiga stigar är inte bara kul – det är grymt bra för både teknik och självförtroende. I Skrylle, utanför Lund finns en runda som sätter pedalteknik på prov.
En runda som utmanar mer än lungorna
Skrylle är ett av Skånes finaste naturområden, och för oss som gillar mountainbike finns här en utmärkt markerad MTB-slinga på 11 kilometer. Det är ingen lätt grusvägsrunda – här får du stenar, rötter, branta svängar och smala passager mellan träd. Precis det som gör stigcykling roligt!

Jag brukar sätta upp en liten utmaning för mig själv när jag kör här: att ta mig runt hela varvet utan att sätta ner foten en enda gång. Och idag var förutsättningarna perfekta. Varmaste dagen på året hittills, torra stigar och nya däck på cykeln – bättre blir det inte. Att klara ett helt varv utan fotnedsättning kräver full fokus, bra teknik och inte minst en hel del balans.
Balans är en färskvara – men kan tränas!
Det är ingen hemlighet att balansen försämras med åren. När jag var 25 kunde jag stå på ett ben hur länge som helst och surfa över rötterna som om jag var med i en reklamfilm för energibars. Eller ja – det kändes så i alla fall. Nu, några decennier och ett par vurpor senare, är det inte lika självklart. Jag tycker jag har bra balans fortfarande, men den kräver lite mer uppvärmning, lite extra fokus och en aning mer ödmjukhet.
Men – balansen går att träna. Och just teknisk stigcykling är mitt bästa sätt att göra det på. Det handlar inte om att ha bäst syreupptagningsförmåga, utan om att hitta flow, våga lita på cykeln och välja rätt spår. Det kan kännas läskigt när hjulen rör sig i sidled över lösa stenar eller blöta rötter – men ofta är det just då man behöver slappna av och följa med. Att spjärna emot leder lättare till ett fall än det gör att låta cykeln jobba under sig.

Slingan i Skrylle – vad väntar dig?
Här är några kännetecken från dagens tur:
- Underlag: En varierad mix av jord, stenar och rötter – ibland mjukt och greppigt, ibland lite stökigt på det där roliga sättet.
- Svårighetsgrad: Medelsvårt med tekniska inslag. Inga farliga drops, och vid de klurigare partierna finns det ofta en enklare linje att välja. Väl markerad.
- Markering: Leden är tydligt skyltad med MTB-symboler och lätt att följa även för förstagångsbesökare.
- Natur: Grönskande bokskog, mossklädda stenar och fågelkvitter som sällskap. Lugn för själen – och lagom utmaning för benen.

En del partier är riktigt trixiga, särskilt där stigen går mellan stenmurar eller över rotmattor i svag lutning. Det är där balansen verkligen sätts på prov. Men känslan när man klarar ett sånt parti utan att sätta ner foten? Guld!
Tips för dig som vill prova
Om du är sugen på att köra Skryllerundan för att testa din balans, här är några tips
- Pumpa däcken lagom – för mycket luft och du tappar grepp, för lite och det blir trögt.
- Stå upp på pedalerna i tekniska partier, med böjda armar och blicken långt fram.
- Våga rulla över hinder – många småstenar går bättre att flyta över än att bromsa sig nerför.
Och kom ihåg: det är helt okej att sätta ner foten ibland. För mig är poängen att ha kul och utvecklas, inte att vara perfekt.
Summering
Skrylle erbjuder en fantastisk miljö för lite teknisk stigcykling. Rundan på 11 km är lagom lång för att hinna känna både flow och puls – och utmana sin balans utan att bli helt utmattad. Jag hade hoppats klara hela varvet utan att sätta ner foten idag, men ett bökigt stengärde satte stopp för det målet. Hellre en fot i marken än en vurpa bland stenarna! Även om jag inte lyckades med utmaningen den här gången, var det en riktigt härlig runda – och ett grymt sätt att träna balans och teknik ute i skogen..
Tack till stigbyggarna 💚
Jag vill passa på att rikta ett stort tack till stigbyggarna i Skrylle. Allt arbete med lederna sker ideellt – ofta på kvällar och helger, med spade, såg och massor av hjärta. Utan er hade vi inte haft dessa fina slingor att cykla på.
Lämna ett svar